Over Kielboot

De CWO (Commissie Watersport Opleidingen) heeft voor het zeilen met kielboten met een zeiloppervlak tot 30m2, de Kielboot diplomalijn opgesteld. De eerste drie diploma's uit deze lijn worden bij de Zeeverkenners gebruikt. Het volledige overzicht van theorie- en praktijkeisen voor de drie Kielboot diploma's vindt je hier.

Kielboot I

De eerste opleiding is bedoeld voor waterscouts die nog nooit gezeild hebben. Tijdens de opleiding wordt men systematisch de beginselen van het zeilen bijgebracht. Het diploma omvat de eenvoudige basisvaardigheden zoals het hijsen en strijken, het sturen, de bediening van de zeilen en het overstag gaan. Daarbij aangevuld met bijbehorende theorie over veiligheid en enkele vaarregels op het water. Dit alles onder gunstige omstandigheden; een rustig vaarwater en een matige wind (3 Beaufort).

Kielboot II

Waterscouts die deze opleiding willen volgen, worden verondersteld de beginselen van het zeilen, zoals behandeld in Kielboot I, te beheersen. Het diploma omvat naast de eerder genoemde basisvaardigheden (Kielboot I) ook manoeuvres zoals opkruisen, aankomen aan hoger wal en man over boord, aangevuld met bijbehorende theorie. Alles onder redelijke omstandigheden, niet te druk vaarwater, tot windkracht 4 Beaufort.

Kielboot III

Het zelfstandig kunnen varen van een dagtocht is één van de einddoelen van deze opleiding. Het diploma omvat zowel de basis- als de gevorderdenmanoeuvres zoals aankomen aan hoger wal én lager wal, ankeren, loskomen van de grond. Ook de theorie sluit bij het gevorderdenniveau aan. Dit alles onder redelijke omstandigheden en tot en met windkracht 6 Beaufort.

Laatst bijgewerkt op: 29-09-2006 10:54:47 door Rogier Falkena 

 naar boven